Kus sõira, seal sõpru: Sõirapäev tõi kohalikud Värska Südamekodu hoovikohvikusse head-paremat maitsma 🧡

Laupäeval, 10. juunil toimus Saatse piirkonnas pikkade traditsioonidega Sõirapäev. Kogukonna üks tähtsündmus tutvustab Saatse piirkonna kui „kohupiimanulga“ traditsioone ning siinse tunnustoidu – sõira ehk kohupiimajuustu valmistamise kunsti. Et kohalikul muuseumil ja ümberkaudsetes külades on sel päeval kombeks avada oma hoovid, valmistasime meiegi oma Saatse tuiksoonel asuvas Südamekodu majas sõira ning seadsime ühes eakatega üles hoovikohviku.

Ettevalmistused kohviku avamiseks kestsid mitu päeva ning igaühel oli võimalus käsi külge panna. Ühist sõirategu juhendas Värska Südamekodu kokk Tiina, kes on elupõlise setona sõirakultuuriga sinapeal. Eakate abiga valmis ka heeringaleibu ja küpsisekooke. Ja et Setomaal ei toimu ükski pidu ilma suulliimita (sõna tuleneb soolast ja leemest) sai menüüsse seegi traditsiooniline seto suvetoit – külm supp ühes hapukurgi, värskete köögiviljade ning keedumunaga meie käsitluses.

Ka kohviku ülesseadmisest ei tahtnud keegi ilma jääda: kes aitas õue viia laudu-toole, kes elanike kunstinäituse kraami. Väljapanekul olid La Sessica joonistused ja Aavo postkaartidest valmistatud karbid, meisterdada sai ka süüteküünlaid. Meeleolu lõi Veiko akordionimäng.

Ilm oli ilus ning sõirapäevalisi jagus uudistama ka meie hoovikohvikusse: maitsti ja osteti kaasa meie sõira ning muud head-paremat, mida mujalt ei saa. Õhtul said kohvikumenüüga maiustada ka kõik elanikud ning ärksamad võtsid veel osa Sõirapäeva suurest peoõhtust Saatse laululaval.

Osalesime Värska Südamekodus ühistööna valminud sõiraga ka Saatse muuseumi juures toimunud sõirakonkursil, kus pakkusime päris tugevat konkurentsi.

Elanikele palju põnevust ja külalistele maitseelamusi pakkunud päev tekitas kõigis palju häid emotsioone ning plaanime Sõirapäevast osa võtta ka järgmisel aastal. See on hea viis hoidmaks elus piirkondlikke traditsioone ning panustamaks ühise tegutsemisega kogukonnatunde loomisesse.